Fokus på kvinnekroppen etter fødsel

Den siste måneden har det vært flere kvinner som har ytret seg i media rundt helseproblemer de har opplevd etter graviditet og fødsel, fra forskjellige perspektiver. Vi i Norges Handikapforbund Oslo ønsker diskusjonen velkommen!

Den nybakte mammaen Stine Næss-Hartmann skrev på NRK Ytring innlegget Mammakroppen, hvor hun stilte de gode spørsmålene: Hvorfor snakkes det mer om prevensjon enn sjekk av bekken på en seksukerskontroll? Hvorfor er det mer fokus på å komme i gang med sex etter fødsel, framfor et tilbud om en grundig undersøkelse av underliv og bekkenbunn?

Fastlege Kari Løvendahl Mogstad svarte med innlegget Stakkars unge fødekvinner, hvor hun argumenterte for at trender i sosiale medier skaper urealistiske forventninger hos unge kvinner til hvor godt kroppen skal fungere etter fødsel. Dette opplevde mange som svært nedlatende, og helt i tråd med den vanlige diskursen som snakker ned betydningen av varige plager etter fødsel.

Flere svarte Mogstad i medier og i bloggosfæren. Dette innlegget ble skrevet av Vibeke Helander Bolstad, leder av Landsforeningen for Kvinner med Bekkenleddssmerter Oslo (LKB). Åshild Husjord Selboe skrev innlegget Ung fødekvinne svarer og Oda Weider-Krog fra podkasten Familieliv skrev innlegget Stakkars gamle fastleger.

Forskning viser at 1 av 10 kvinner har problemer med bekkenleddsmerter etter fødsel, vi trenger mer forskning og mer kunnskap rundt hva som kan hjelpe denne gruppen.

Vil du bli medlem i Landsforeningen for Kvinner med Bekkenleddsmerter? Klikk deg inn her og velg foreningen LKB i feltet «Ønsket landsforening». Nå er det halv kontigent ut året for nye medlemmer, det vil si 175 kr. Blant medlemsfordelene kan LKB tilby likepersonshjelp, at du kan snakke med en kvinne som kjenner dine utfordringer. Husk at du ikke er alene!

Tekst: Bianca Bernhoft Løkkeberg, Norges Handikapforbund Oslo

Illustrasjonsbilde: Jana Sabeth, Unsplash

Bildebeskrivelse: Den nakne kroppen til en sittende kvinne, sett fra siden. Hun sitter med knærne opptil brystet.