Hannah Lundens rettsak i Arendal

5.-6. februar foregikk en viktig rettsak om BPA – brukerstyrt personlig assistanse – i Arendal. I Aust-Agder tingrett saksøker Hannah Lunden (19) staten, for retten til å leve et fritt liv på lik linje med andre tenåringer.

Tekst: NHF Oslo

Bilde fra Arendal: Ehud Neuhaus, Unsplash

Vi som fulgte den fantastiske serien Søsken i 2017, ble kjent med Hannah som da var 17 år. Hun hadde en alvorlig ulykke da hun var 14 år, som etterlot henne lam fra halsen og ned, og i serien følger vi hennes liv som en vanlig tenåring med sine gleder og sorger. Allerede i 2017 ble det medieoppmerksomhet rundt hennes kamp for nok BPA, og tre år seinere har dette havnet i retten.

Legene anbefaler at Hannah skal ha BPA 24 timer i døgnet, men kommunen innvilger bare 15 timer. På natta tilbyr de punktvise besøk fra hjemmesykepleie, altså ingen kontinuerlig tilstedeværelse. Familien mener dette ikke gir en følelse av trygghet, fordi de stadig nye sykepleierne som kommer ikke kjenner Hannah eller hennes behov.

Hannah sier til Handikapnytt: – Jeg vil ha frihet som andre på min alder, jeg vil kunne legge meg når jeg vil og styre dagen min selv. Det får jeg ikke når jeg må hjem for å få hjelp etter klokka 21.30. Om jeg skal være ute senere en dag må jeg gjøre mindre en annen dag å få hjelp av familie og venner. Det føles ikke bra.

Vil du støtte Hannah?

Se også: Hannah Lunden på NRK Debatten

Bli med på landsaksjon for funksjonshemmedes frihet!

I dag skal vi aksjonere i hele Norge! Her finner du oversikt over hvor vi er: https://www.facebook.com/events/2211754002465006/Og husk og signer oppropet vårt her:https://www.underskrift.no/vis/7811/

Slået op af Norges Handikapforbund i Torsdag den 13. februar 2020

 

Les også:

Hannah Lundens avslutningsinnlegg i Aust-Agder tingrett

Oppdatering 3. mars: Hannah Lunden tapte saken mot staten