Filmfestivalen på øyene i nord

Hvert år drar jeg til Shetland. Mange nordmenn drar til Shetland støtt og stadig for å se på vakker natur, fuglefjell og seler. Jeg drar dit for å gå på filmfestival. Verdens kuleste filmfestival.

Tekst: Alexander Petersen
Foto: Katja Nemec, Unsplash

Filmfestivalen Screenplay ble startet i 2006 av filmkritiker Mark Kermode, filmprofessor Linda Ruth Williams og festivaldirektør Kathy Hubbard. Noen av dere vil kanskje dra kjensel på Mark Kermode. Han er filmkritiker i BBC Radio 5 live og The Observer, men er mest kjent for filmpodkasten Kermode and Mayo’s Film Review. Sammen med programleder Simon Mayo, går han hver fredag gjennom ukens premierefilmer og nye utgivelser. Ofte er det en viss politisk brodd i anmeldelsene hans, med tydelige feministiske vinklinger.

Det var særlig denne feministiske brodden som først gjorde meg til en fan av ham og som deretter fikk meg til å oppsøke ham ved å besøke Screenplay i 2015. Jeg kontaktet festivalen i forkant for å finne ut hvordan det var å komme seg rundt på festivalen med elektrisk rullestol. Idet jeg skrev e-posten, fikk jeg et innfall: Hva hvis jeg sier at jeg skal intervjue Kermode og Linda Ruth Williams på vegne av Norges Handikapforbund? Jeg kan intervjue dem om funksjonshemmedes rolle i filmindustrien og portretteringen av funksjonshemmede på film og TV. Til min store forbløffelse, fikk jeg ja fra alle parter, og dro til Shetland “on official business”. Intervjuet gikk overraskende bra (det kan sees her), men det er mindre viktig denne sammenhengen, kjære leser. Det vesentlige her, er at jeg ble introdusert for festivalen.

Så hva er det som gjør Screenplay unik? Det er mange faktorer som i og for seg kanskje ikke er unike, men som til sammen utgjør en unik helhet. La oss ta for oss filmskaperne som besøker festivalen.  Det er alltid en god blanding av nye, fremadstormende filmskapere og mer etablerte navn. I år hadde de besøk av blant annet regissørdebutant og skuespiller Alice Lowe, i tillegg til animasjonslegende Nick Park (Wallace and Gromit) og Harry Potter-skuespiller Timothy Spall.

Siden festivalområdet begrenser seg til ett kulturhus, har kjendisene ingen steder å gjemme seg etter at filmen er vist og spørsmålsrunden er over. Ikke at de later til å ha noe behov for å gjemme seg heller. Det er en følelse av åpenhet og letthet over de celebre gjestene mens de er på festivalen, og rett som det er, sitter man og tar en øl med dem. Et spesielt høydepunkt fra tidligere år var da George MacKay (Pride, Captain Fantastic) satt i baren med de frivillige og spilte munnspill. Jeg spurte om jeg kunne låne munnspillet, og plutselig spilte jeg på munnspillet til George MacKay. Mange av de frivillige spiller ett eller flere instrument og de har dem ofte med seg. På Shetland lærer mange å spille fele fra barnsben av, man skal kunne flere lokale folketoner. De som ikke spiller, forventes å kunne danse. Er du litt starstruck av å møte barndomsheltene dine? Det spiller ingen rolle, for nå skal du danse med dem!

Høydepunktet for festivalen er imidlertid Home Made-visningen, der lokale filmskapere får vist sine egne kortfilmer på storskjerm. Filmene kan ikke vare lenger enn fire minutter. På slutten stemmer man på den filmen man likte best. Det er en helt spesiell stemning når et stappfullt kinolokale av venner og bekjente, samt proffe filmskapere og kritikere skal se din hjemmesnekrede film. Filmene kan være alt fra en komiskrekkfilm som blir brukt i en anti-forsøplingskampanje om en søppelhaug som våkner til live og terroriserer Lerwick, til nedtonede filmdikt om naturen og livet på Shetland. Mange av kortfilmene er laget av barn, men noen er laget av godt voksne. Et bredt spekter av alder og erfaring. Det herlige er at alle er like nervøse, selv om de vet at de har et varmt og takknemlig publikum.

Det er lett å la seg rive med av stemningen som er i rommet. Det er oppløftende å vite at denne filmkonkurransen fungerer som et springbrett for fremtidige filmskapere. En trygg arena hvor de får prøvd ut ulike ideer og får sett hvordan publikum responderer på dem. Mange av de frivillige jobber i den kreative bransjen og har lært sitt fag ved å delta i Home Made-konkurransen.

Screenplay-festivalen er en blanding av profesjonell filmindustri og lokal kreativitet, og jeg har aldri noe annet sted sett at de to verdenene flettes så sømløst sammen. Hvis du vil møte dine helter og føle deg som hjemme samtidig, dra på Screenplay! Drit i Cannes, kom til Shetland!


Alexander Petersen sitter i sentralstyret til Norges Handikapforbund Ungdom

Bildebeskrivelse 1: landskapsbilde fra Shetland, en klippe ut i havet
Bildebeskrivelse 2: bilde av Alexander Petersen. Han ser alvorlig inn i kameraet og har mørkeblondt hår og skjegg