Nasjonal festival for positiv seksualitet

I dag og fram til søndag kan du få med deg Nytfestivalen på Litteraturhuset, under slagordet «for et sexpositivt samfunn».  Hva er sexpositivitet? Festivalen kaller det en feiring av vår seksualitet, seksuelt mangfold og mangfoldig nytelse:

NYT vil bidra til å sette positiv seksualitet på den offentlige dagsorden, redusere tabuer og skape større åpenhet. Fremming av god seksuell helse og seksuell nytelse er et viktig bidrag til et mer bærekraftig samfunn!

Dagens program har gratis adgang, og inkluderer bl.a. en workshop kl 17 om utviklingshemning og seksualitet. Fullt program finner du på festivalens nettside, her er et utdrag:

14:00 – Wergelandssalen

Hvorfor må vi snakke om seksualitet og nytelse? Åpning av festivalen!

15:00 – Wergelandssalen

Seksualitet og religion

Finnes det rom i religionene for den positive seksualiteten? Panelsamtale med ordstyrer Nora Mehsen.

15:00 – Kverneland

Sexobjekt eller subjekt i eget liv?

Passivisert, tilgjort og usynliggjort – eller aktiv, synlig og med kraft til å stå imot påvirkning og makt? For ungdom, foreldre og alle som jobber med ungdom.

16:00 – Wergelandssalen

Hvordan kan seksualitetsundervisningen i skolen bli mer sexpositiv?

Hvor står vi og hvor må vi gå for at seksualitetsundervisningen i skolen skal bidra til skape et mer sexpositivt samfunn?

17:00 – Kverneland

Trygg i egen seksualitet

Workshop om normer, seksualitet og utviklingshemning. Hvordan gi rom til å ha en seksualitet? Hvordan påvirker normene våre holdninger og forventninger? Alle har rett til en god seksuell helse, men ikke alle har muligheten til det i dag. Undersøkelser har for eksempel vist at utviklingshemmede ikke gis tilstrekkelig kunnskap til å sette grenser for seg selv eller å ha en god seksuell helse.

Trygg i egen seksualitet er en workshop hvor du utfordres til å se hvordan holdninger og forventninger begrenser utviklingshemmedes muligheter til å ha en god seksuell helse. Det settes også fokus på hvordan vi kan gi utviklingshemmede mulighet til å ha en seksualitet. Sex er for alle, men hvordan gjøre det til en positiv opplevelse for alle?