Stolthetsparaden og Independent Living-festivalen

I dag, fredag 4. juni, braker det løs! Da starter Independent Living festivalen med webinaret Det store likestillingsbrølet.  Det er fra kl. 12-15. Hør oss funksjonshemmede sette dagsorden. Hva er situasjonen i dag, hvordan oppnår vi likestilling, og hvorfor har vi ikke kommet lenger?

Tekst: Elisabeth Wilhelmsen, NHF Oslo

Bilde: NHF Oslo, Stolthetsparaden 2019

På webinaret møter du blant annet Vibeke Marøy Melstrøm, Morten Rulle, Adolf Ratzka, Tove Linnea Brandvik, Sigrid Bonde Tusvik og Lars Ødegård. Du møter også Judy Heumann, funksjonshemmet aktivist og pioner i rettighetskampen. Hun er også kjent fra Netflix-dokumentaren «Crip Camp».

Se hele programmet til det store Likestillingsbrølet her: https://www.uloba.no/independent-living-festivalen/likestillingsbrolet/

På lørdag er selve Stolthetsparaden, som også i år er heldigital. Paraden foregår fra kl.13-16, lørdag den 5. juni. Både paraden og festivalen foregår på denne siden.

Fra 4. juni kl.16, er det mulig å gå inn og velge sine avatarer (bilder som representerer deg i stolthetsparaden), og se hvilke paroler det er mulig å gå under.

Eksempler på en parole er:

  • Frihet er å leve, ikke bare eksistere!
  • Full frihet, for faen!
  • Hvis Erna var hemma!

Klokka 19 på lørdag begynner «Stolt Natt». Med Stolt Natt markerer vi også vår rett til å feste. Dora Torhallsdottir og Sebastian Tjørstad, er konferansierer for kvelden. Da blir det band og god stemning, og ikke minst utdeling av stolthetsprisen.

Hvis du ikke har mulighet til å se arrangementene live, så blir alle innslagene lagt ut på Ulobas YouTube-kanal i etterkant og blir liggende der i en uke.

Dette blir fest og protest!

På forsidebildet ser vi Magnhild Sørbotten, leder av NHF Oslo, i blå trøye. Bak henne i svart trøye ser vi Eirik Rise fra Stopp Hatprat-kampanjen. Bilde er tatt under Stolthetsparaden i 2019.

Synstolkning: Vi ser glade mennesker i fargerike t-skjorter gå i parade i Karl Johans gate. På en trøye står det «Vår tid er nå», på en annen står det «Stolt sterk synlig», på en tredje står det «Stopp hat». Vi ser et skilt hvor det står «Vi gir oss aldri», et annet hjerteformet skilt hvor det står «Stopp hat», et tredje hvor det står «Tid for frihet» og et fjerde hvor det står «BPA gir oss like muligheter».