DIT 2018 – Inkluderende teknologi

Detaljbilde av skulptur med tynne streker

Vi i Norges Handikapforbund Oslo skal 6. april arrangere konferansen DIT 2018, og årets fokus er inkluderende teknologi. DIT står for Design, Innovasjon og Teknologi, og dette er en årlig konferanse hvor vi skal løfte samtalen om et universelt utformet samfunn til det neste nivået!

Diskursen rundt tilgjengelighet for funksjonshemmede er ofte negativt ladet, enten det gjelder fysisk eller teknologisk tilgjengelighet. Mange har inntrykk av at dette først og fremst er noe begrensende, fordi boligbyggerselskap, restauratører, kulturinstitusjoner, aktører innen kollektivtrafikk m.fl. ofte klager over å få dette «tredd over hodet» på seg. Vi synes selvfølgelig det er veldig uheldig at folk får dette negative inntrykket av tematikken, for oss representerer tilgjengelighet det motsatte av begrensninger. Det representerer frihet, handlekraft og inkludering, men også nye perspektiver, innovasjon og et framtidsrettet samfunn.

For en ukes tid siden kunne vi lese en kommentar av Joacim Lund i Aftenposten om de syv fremste teknologitrendene i verden akkurat nå. Her kan vi lese: «En tydelig trend i årets South by Southwest-program er en mye større vilje til å anerkjenne at ikke all teknologisk utvikling er til det bedre. Tidligere har teknologigigantene argumentert med at utviklingen går sin gang uansett, og at teknologien hverken er ond eller god. Nå har pipa fått en annen lyd, og ingen tør si noe annet enn at mennesker styrer utviklingen, og at de må gjøre det på en måte som tjener mennesker.»

Når man jobber med funksjonsnedsettelse og samfunnsdeltagelse, er det naturlig å engasjere seg i hvordan teknologi kan forme forskjellige aspekter av framtiden vår. Teknologien kan både skape et samfunn som er mer inkluderende, og et som er mer ekskluderende. Personer med funksjonsnedsettelse er en gruppe som vi opplever at ofte blir utelatte av samtalene rundt teknologi og innovasjon, og dette ønsker vi å endre!

Under finner dere programmet, og under dette igjen legger vi ut streamingen av konferansen når den er gjennomført.

Program

09.30: Kaffe/registrering

09:55: Velkommen v/ Vitensenteret, av Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen

10:00: «Regjeringens visjon» Paul Chaffey, statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet (Norge)

10:15: «Fusjon mellom mennesker, kultur og teknologi» Harriet Wright og Karina Bjørnarøy fra Watson/IBM

10:40: «Achieve More – som visjon for oss alle» Bjørn Olstad, direktør Microsoft

11:05: Pause

11:25: «Involvering av pasienter i design og forskning», Eirik Årsand, professor i e-helse, ph.d Nasjonalt senter for e-helseforskning, Universitetssykehuset Nord-Norge HF

11:50: «Hvordan inkluderende teknologi redder velferdsstaten og blir Norges nye vekstnæring» Tarje Bjørgum, leder for klima og helse i Abelia

12:10: Lunsj

12:50: «Inkluderende- for alle?» En samtale mellom Lubna Mehdi, leder i NDFU – Norges Døveforbunds Ungdom, Grete Flattun, nestleder i Norges Handikapforbund Oslo og Hawkilara Puenchir, Norges Handikapforbund Ungdom NHFU. Samtalen ledes av Jørgen Foss fra Norges Handikapforbund.

13:10: «Selvkjørende transport – et alternativ for alle?» Adele Flakke Johannesen og Joakim Valevatn, prosjektledere i Teknologirådet.

13:30: Pause

13:50: «Kampen mot ensomhet og sosial isolasjon» Kristin Dolve Larsen, prosjektleder i No Isolation:

14:15: «Det er god business å redde verden» Jorunn Birgitte Gjessing-Johnrud, fagansvarlig offentlig-privat innovasjon i Innovasjon Norge

14.40: «Fremtidsbyen Oslo», Robert Steen, finansbyråd i Oslo kommune

14:55: NHF Oslos regionleder Magnhild Sørbotten avslutter

15:00: Slutt

Under finner dere konferansen streamet i to deler! Del 1 viser kl 9.30-12.10, del 2 viser kl 12.50-15. Streamingen er tegnspråktolket.

DIT Konferansen 2018

Norges Handikapforbund Oslo setter inkluderende teknologi på dagsorden. Følg spennende innledninger fra blant annet toppolitikere, Microsoft, IBM og Teknologirådet.

Slået op af Norges Handikapforbund Oslo i Fredag den 6. april 2018

 

DIT Konferansen 2018

Del 2 av ditt konferansen

Slået op af Norges Handikapforbund Oslo i Fredag den 6. april 2018