Oslo bys arkitekturpris til Vega Scene

Vi gratulerer Vega Scene med Oslo bys arkitekturpris 2019, en pris som deles ut til et nybygg eller et utendørs anlegg i Oslo kommune. Kriteriene er at prosjektet skal være nyskapende, ha høy estetisk verdi og kvalitet, godt konsept og god gjennomføring. Ikke minst skal det være et tilskudd til Oslo by og utviklingen av denne.

Tekst: Elin Vang Kristiansen, tilgjengelighetsrådgiver i Norges Handikapforbund Oslo

Bilder: Johnny Nordskog

I år heiet vi på Vega Scene, og vi mener dette er en pris som er vel fortjent. Da vi skulle holde vår konferanse DIT 2019 i mai, ble Vega Scene valgt. Dette fordi det var enkelt å komme seg inn i bygget, det har en stor heis og flere lett tilgjengelige HC-toaletter. Universell utforming er generelt en selvfølgelighet i bygget. Da vi booket lokalene påpekte vi at det manglet trinnfri atkomst til scenen, noe som ble ordnet opp i, og det med en skikkelig god løsning!

Ikke bare har konferanserommet vi brukte god universell utforming, men ellers i bygget er alle de tre kinosalene enkle å komme inn i, med HC-plasser midt i salen – og ikke helt foran, langt bak eller langt ut på sidene. Det er selvfølgelig enkelte småting som kunne vært bedre, men det er likevel et flott og naturlig inkluderende bygg, og derfor velger vi også å legge neste års konferanse til Vega Scene.

Det ble påpekt, ved utdelingen av prisen, at det var god tilgjengelighet i bygget. Vi synes det bra at universell utforming blir fremhevet som en god kvalitet, og hadde ønsket at dette kriteriet var et krav som gjaldt alle de nominerte kandidatene til prisen.

For vi kan stille spørsmål ved at prosjektet Gateanlegget i Deichmans gate og Wilses gate var var blant de tre finalistene. Prosjektet har gjenbruk av gammel små- og storgatestein som dekke, og disse gamle steinene er avrundet på toppen, og har brede fuger av porøst materiale for å kunne suge opp overflatevann.

Det er selvfølgelig flott med gjenbruk av materialer, overflatevann er et reelt problem, og gata ser skikkelig koselig ut. Men underlaget er veldig vanskelig å ferdes på for rullestoler, rullatorer, barnevogner, trillekofferter og all annen transport på hjul. At dette underlaget ligger i hele gatens bredde, og derfor er helt umulig å unngå, er et stort problem. At det er Bymiljøetaten som er tiltakshaver på prosjektet, gjør det hele bare mer uholdbart. På toppen av alt dette er to av byens sårt tiltrengte HC-parkeringsplasser plassert midt inne i dette arealet av utilgjengelighet.

Vi ber Bymiljøetaten om å la seg inspirere av Vega Scene! Se og lær hvordan tilgjengelige løsninger skaper et bedre og mer inkluderende bybilde, samtidig som man ivaretar arkitektoniske og estetiske ambisjoner.

Bildebeskrivelse framsidebilde: vi ser fasaden av Vega Scene på kveldstid, et rødt bygg med mange store vinduer. En syklist er på vei forbi bygget.

Bildebeskrivelse bilde 2: et bilde tatt oppover fra inngangspartiet på kveldstid. Vi ser den lysende bokstaven V, for Vega, bortover taket over inngangen.

0 kommentarer på “Oslo bys arkitekturpris til Vega Scene

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.