Rock sokkene for Downs syndrom

I dag er det Verdensdagen for Downs syndrom! Dette er både en festdag og en kampanje-dag. Vi feirer alle fremskritt som tross alt er gjort for mennesker med Downs syndrom, både når det kommer til diskriminering i helsevesen og i samfunnet generelt. Og vi kjører på med bevisstgjøring og kunnskap for å bygge ned alle de fordommene og hindringene som fortsatt finnes.

For utviklingshemmede i dag er likestilling, selvbestemmelse og rettssikkerhet nærmest en utopi. Det er en skam for hele samfunnet at barn med Downs syndrom ikke støttes bedre opp under enn de gjør i dag. Det fører til sterkt reduserte muligheter for å bli deltagende, likestilte medborgere som voksne. Det finnes mye kunnskap om Downs syndrom i verden i dag, og DS-diagnosen har man stort sett fra dag en, om ikke før. Det finnes ingen unnskyldninger for å ikke ha et helhetlig tilbud på plass. Rammebetingelsene man så tilbyr voksne med Downs syndrom er også svært varierende.

Verdensdagen markeres over hele verden med godt synlige, ulike sokker, også kalt rockesokk. Norsk Nettverk for Downs syndrom har samlet materiale, undervisningsopplegg, filmer etc. på nettsiden rockesokk.com. (Vær obs på at organisasjonen Menneskeverd har en annen nettside som heter rockesokk.no.) Håper mange melder seg på vårt FB-arrangement «rockesokk2022», hjelper oss med å spre rockesokk til hele befolkningen, og tar på godt synlige, ulike sokker for likestilling og solidaritet på tvers av kromosomer i dag.

Tekst: Randi Ødegaard – styreleder i «Norsk Nettverk for Downs syndrom med Ups&Downs»

Bilde: Nick Page, Unsplash

Bildebeskrivelse: Vi ser en rekke med ulike sokker som henger fra en snor.